AgroLinia.pl

Nowy Katalog Firm Rolniczych

Jeżeli działasz w branży rolnej, prowadzisz gospodarstwo rolne, sprzedaż urządzeń, maszych lub hodujesz zwierzęta lub sprzedajesz płody rolne - ta strona jest dla Ciebie. Wystarczy założyć bezpłatne konto aby dodać swoją dzialaność do naszego katlalogu.

Zarejestruj się!

Nowości

DARMOWE OGŁOSZENIA

Prowadzisz produkcję roślinną lub zwierzęcą? Dodaj darmowe ogłoszenie w naszym portalu rolnym. Dzieki niemu dotrzesz do tysięcy zainteresowanych internautów poszukujących ważnych informacji z branży.

Więcej informacji

Lista produktów

Więcej informacji

Artykuły

Hodowla Drobiu

Hodowla jest złożonym procesem mającym na celu rozwój w warunkach sztucznych, lecz optymalnych, hodowanych roślin, bądź zwierząt. Jest to jeden z ważniejszych działów rolnictwa, także polskiego. Najczęściej hodowanymi zwierzętami są: bydło, trzoda chlewna, konie, owce, kozy, a także drób. Do drobiu zaliczyć należy: kury, kaczki, gęsi oraz indyki. Najpopularniejsze z tej grupy są oczywiście kury, które towarzyszą człowieku od tysięcy lat. Obok tradycyjnego drobiu, w Polsce coraz bardziej popularna jest hodowla drobiu ozdobnego, wśród którego wymienić można: bażanty, kuropatwy, przepiórki, kaczki, indyki, gęsi, a nawet strusie. W krajach Europy zachodniej ten rodzaj hodowli był bardzo popularny od wielu lat, natomiast w Polsce hodowla ta została rozpopularyzowana głównie dzięki wzrostowi liczby gospodarstw agroturystycznych, w których dróg ozdobny jest swego rodzaju elementem dekoracyjnym i urozmaiceniem gospodarstwa.

 

Najwięcej gatunków drobiu ozdobnego, hodowanych głównie przez miłośników, hoduje się w Polsce na Śląsku. Ogólnie zaś sam drób hodowany jest albo w celach mięsnych, albo w celach nieśnych, (czasem także dla pierza). Praktycznie, to dróg, a szczególnie kury hodowane są niemalże we wszystkich gospodarstwach rolnych na wsi. Większość jednak rolników chowa kury wyłącznie w celu zaspokojenia własnych potrzeb żywieniowych. Kierunek mięsny hodowli drobiu dostarcza na rynek mięso, które cieszy się dużą popularnością konsumpcyjną, drugi zaś kierunek dostarcza jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i wylęgowych. Produkty drobiarskie, wprowadzane na rynek Unii Europejskiej musi ściśle odpowiadać obowiązującym normom handlowym.

 

Wymaga to posiadania odpowiedniej wielkości gospodarstwa, a także zapewnienia zwierzętom odpowiednich warunków sanitarnych i higienicznych, co kontrolowane jest systematycznie przez odpowiednie służby. Zgodnie z wymogami, również jaj kurze sortowane są według klas jakości, uzależnionych od wysokości komory powietrznej: od A do C. z kolei jaja klasy A sortowane być powinny według klas wagowych: od S, poprzez M i L, aż do XL. Do warzenia, stemplowania i pakowania jaj rolnikom nadawane są przez odpowiedni urząd państwa członkowskiego specjalne zezwolenia z numerem referencyjnym. Hodowla drobiu charakteryzuje się tym, iż jako jedyna może być oderwana od gleby i prowadzona wyłącznie na podstawie wysokowartościowych pasz.

 

Najwięksi producenci jaj przeznaczonych do konsumpcji to Niemcy, Francja, Włochy, Hiszpania i Holandia. W Polsce hodowla drobiu koncentruje się głównie wokół dużych aglomeracji miejskich. Najwięcej drobiu hodowanego jest na Śląsku, najmniej zaś w województwie warmińsko – mazurskim i na Podlasiu. Krajowa hodowla drobiu prowadzona jest w fermach, które utrzymują rody zarodowe. Materiał hodowlany, pochodzący z tych ferm w całości pokrywa zapotrzebowanie ferm reprodukcyjnych kaczek i gęsi oraz mniej niż połowę kur nieśnych. Z kolei materiał hodowlany kur mięsnych oraz indyków pochodzi wyłącznie z hodowli w fermach zagranicznych. Hodowla drobiu nie jest trudna, trudnym nie jest również znalezienie zbytu na wyprodukowane produkty końcowe, tak więc w najbliższych latach nie powinno zmniejszać się zainteresowanie hodowanie drobiu.

Komentarze

Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Pseudonim

Treść komentarza

Kod z obrazka