AgroLinia.pl

Nowy Katalog Firm Rolniczych

Jeżeli działasz w branży rolnej, prowadzisz gospodarstwo rolne, sprzedaż urządzeń, maszych lub hodujesz zwierzęta lub sprzedajesz płody rolne - ta strona jest dla Ciebie. Wystarczy założyć bezpłatne konto aby dodać swoją dzialaność do naszego katlalogu.

Zarejestruj się!

Nowości

DARMOWE OGŁOSZENIA

Prowadzisz produkcję roślinną lub zwierzęcą? Dodaj darmowe ogłoszenie w naszym portalu rolnym. Dzieki niemu dotrzesz do tysięcy zainteresowanych internautów poszukujących ważnych informacji z branży.

Więcej informacji

Lista produktów

Więcej informacji

Artykuły

Hodowla Kóz

Rolnictwo jest jedną z ważniejszych działów gospodarki narodowej. W XXI wieku rolnictwo światowe charakteryzuje się intensywną produkcją płodów rolnych oraz hodowlą zwierzęcą. W Polsce z tą hodowlą jest raczej różnie. Polski rolnik bowiem w swojej działalności otrzymuje bardzo małe wsparcie ze strony rządu, a ponadto coraz trudniej mu zbyć wyprodukowane towary. Zwierzętami, które najczęściej są obecnie w Polsce hodowane są:  krowy, świnie, konie, owce, kozy, a także drób. Podobnie jak i rolnictwo, także i hodowla są w ścisłej zależności od warunków klimatycznych, a także każdy rodzaj prowadzonej hodowli podlega innych wymaganiom i ograniczeniom. Jedną z popularniejszych hodowli w Polsce jest hodowla kóz. Zwierzę to i jego hodowla mają wieloletnią tradycję w Polsce. Jeszcze bowiem przed wojną kozy dostarczały społeczeństwu wielu ważnych produktów białkowych.

 

Wtedy jednak hodowane były głównie dla własnych potrzeb. Dopiero w latach 80-tych zwierzę to stało się przedmiotem zainteresowania jako zwierzęcia produkcyjnego, przede wszystkim ze względu na prozdrowotne właściwości koziego mleka, skierowane przede wszystkim do dzieci posiadających tzw. skazę białkową oraz dla dzieci alergicznych. To był główny powód, dla którego hodowla kóz w Polsce stała się bardzo popularna i jest do dzisiaj ważnym czynnikiem determinującym działania hodowców kóz. Hodowla kóz jest specyficzna, gdyż prowadzona jest głównie jako działalność ekologiczna. Przeznaczenie bowiem produktu końcowego hodowli (dla osób z zaburzeniami pokarmowymi) wymaga dodatkowo specjalnego traktowania tej działalność, aby jakość produktu była wysoka i ekologiczna. W takich najczęściej gospodarstwach, przy produkcji kóz, do dnia dzisiejszego stosuje się obornik, nie stosuje się nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, a także pasz z konserwantami.

 

Każdy rolnik decydując się na założenie hodowli kóz, o charakterze ekologicznym, musi spełni wiele warunków nie tylko klimatycznych, ale także lokalizacyjnych. Przy doborze określonych ras kóz należy wziąć pod uwagę głównie ich zdolność do przystosowania się do miejscowych warunków środowiskowych, a także odporność na choroby i ogólną witalność. Dobór należy rozpocząć od ras rodzimych. Najpopularniejszą populacją kóz w Polsce są tzw. kozy bezrasowe, zwane inaczej użytkowe, które hodowane są najczęściej po kilka sztuk, przez drobnych rolników. Są one odporne na choroby, a także umieją szybko dostosować się do panujących warunków, w zamian jednak za to nie są one w stanie wyprodukować dużej ilości mleka. Inne rasy kóz to: kozy białe uszlachetnione o dobrej produkcyjności, kozy barwne uszlachetnione – o barwie brązowej z ciemnymi pręgami, kozy saaneńskie – kozy smukłe i wysokie o białym umaszczeniu, charakteryzujące się wysoką wydajnością mleka oraz kozy alpejskie – kozy średniej wielkości, które świetnie dostosowują się do wszelkich warunków klimatycznych, najczęściej o ubarwieniu jasne, lub ciemnobrunatnym z czarnymi końcówkami nóg oraz czarnymi pręgami, z krótkim włosiem, charakteryzują się wysoką wydajnością mleczną.

 

Mniej popularne rasy to: kozy anglonubijska oraz burska. W Polsce dla udoskonalenia hodowli koziarskich, rolnicy kojarzą rasy miejscowe z kozami rasowymi, tworząc w ten sposób rasy mieszane, charakteryzujące się zarówno wysokimi cechami produkcyjnymi, jak również umiejętnością dostosowywania się do warunków klimatycznych i środowiskowych, panujących w naszym kraju. Chów kóz wymaga od ich właściciela przede wszystkim uwzględnienia potrzeb zwierząt, poprzez zapewnienie im stosownego schronienia oraz wody i pożywienia. Pomieszczenia do hodowli musza być przestronne, suche, ciepłe oraz dobrze wentylowane i oświetlone.

 

Właściwa wymiana powietrza w budynku wpływa nie tylko na dobrą kondycję kóz, ale także na jakość mleka (najbardziej szkodliwe dla kóz są przeciągi). Z kolei pożywienie jest czynnikiem najważniejszym, wpływającym na odpowiedni stopień rozwoju kóz oraz ich stan fizjologiczny. Żywienie kóz składa się z trawy na pastwiskach, a także pełnowartościowe pasze oraz dodatki paszowe. Żywienie to powinno opierać się przede wszystkim na wykorzystaniu pastwisk. Kozy w Polsce są hodowane w szczególności dla uzyskania mleka, które może być wykorzystywane następnie w przerobie lub przetwórstwie. Innym zaś celem hodowli jest pozyskanie mięsa koziego, które jest również bardzo cenionym produktem zarówno pod względem odżywczym, jak i smakowym, zawiera bowiem duże ilości białka i soli mineralnych oraz mało tłuszczu.

 

Przy hodowli kóz warto zapoznać się również z chorobami, na które zapadać mogą te zwierzęta, a także znać sposoby na nie. Do głównych chorób zaliczyć można: zapalenie wymion, wzdęcia, biegunka, ketoza, tężyczka, kulawka, tasiemczyca czy grypa. Warunkiem opłacalności hodowli kóz jest możliwość znalezienia zbytu na wyprodukowane produkty. Obecnie hodowla kóz w Polsce jest niewielka, jednak stabilna. Według hodowców ważne jest, aby nagłośnić społeczeństwu zalety mleka i mięsa koziego i w ten sposób większych popyt na te produkty, co jednocześnie pociągnie za sobą zwiększenie podaży, oraz wzrost opłacalności hodowli koziej.

Komentarze(1)

Guest
~ Jozeo. 2014-01-06 14:02:10

Polska powinna sprowadzic kozy wysoko mleczne z Angli oraz z osciennych panstw . W Polsce mamy kozy juz wyrodzone duzo koz jest z wadami wymienia, w roznych rejonach polski jest ta sama krew.Minister rolnictwa nie dba o Polski interes tylko o swoja kieszen.

Pseudonim

Treść komentarza

Kod z obrazka