AgroLinia.pl

Nowy Katalog Firm Rolniczych

Jeżeli działasz w branży rolnej, prowadzisz gospodarstwo rolne, sprzedaż urządzeń, maszych lub hodujesz zwierzęta lub sprzedajesz płody rolne - ta strona jest dla Ciebie. Wystarczy założyć bezpłatne konto aby dodać swoją dzialaność do naszego katlalogu.

Zarejestruj się!

Nowości

DARMOWE OGŁOSZENIA

Prowadzisz produkcję roślinną lub zwierzęcą? Dodaj darmowe ogłoszenie w naszym portalu rolnym. Dzieki niemu dotrzesz do tysięcy zainteresowanych internautów poszukujących ważnych informacji z branży.

Więcej informacji

Lista produktów

Więcej informacji

Artykuły

Hodowla Trzody Chlewnej

Hodowla zwierząt jest jednym z ważniejszych działów rolnictwa. Pierwsze formy hodowli podejmowanej przez człowieka była oswajanie zwierząt dzikich oraz ich hodowla. Zwierzęta w ciągu swojego życia przetwarzają produkty roślinne na produkty o wyższym stopniu kaloryczności, dlatego są tak ważne dla ludzi. Najbardziej jednak pożądanymi produktami przez człowieka są biało i tłuszcze zwierzęce. Często hodowla zwierząt ma również na celu wyhodowanie nowego osobnika o określonych z góry cechach.

 

Zwierzęta w procesie hodowli dostarczają człowiekowi nie tylko mięsa, ale także tłuszczy, mleka, włókna, futra, skóry, czy kości. Oczywiście hodowla zwierząt, tak, jak całe rolnictwo, wymaga określonych warunków, które jej sprzyjają. Dlatego też hodowla zwierząt realizowana jest głównie w średnich szerokościach geograficznych, gdzie generowane są wysokiej jakości paszy, będące pożywieniem hodowanych zwierząt, a także występuje sprzyjający, umiarkowany klimat. Zarówno hodowla roślin, jak i hodowla zwierząt może być przeznaczona albo na zaspokojenie własnych potrzeb, albo też z przeznaczeniem na rynek. Najważniejszą rolę w hodowli zwierząt odgrywają następujące zwierzęta: bydło, trzoda chlewna, konie, owce, kozy oraz drób.

 

Do trzody chlewnej zaliczyć należy: tuczniki, maciory oraz prosięta. Trzoda chlewna uznawana jest za trudną w hodowli, wymaga bowiem poniesienia dużych kosztów i ogrzewanie i odżywanie młodych prosiąt, które dodatkowo podatne są na różne choroby. Zatem więc pomimo, iż hodowla trzody chlewnej nie jest aż tak pracochłonna, jak hodowla bydła, to jednak w tym drugim przypadku odnotowuje się znacznie większe straty. Celem rolników, którzy mimo wszystko podejmują się hodowli trzody chlewnej jest hodowla zwierząt o odpowiednich cechach genetycznych i hodowlanych. Z jednej strony świnie powinny cechować się odpowiednią jakością mięsa, ale z drugiej strony muszą spełniać wysokie kryteria plenności, co zapewnia właściwy przyrost. Każdy musi więc opracować swój własny plan hodowli i prowadzić właściwy dobór zwierząt.

 

Najważniejsze w tym przypadku są odporność na choroby, a także uniezależnienie od odziedziczonych anomalii zdrowotnych, jakimi są np. nagłe padnięcie prosiąt, trudne porody, czy poronienia. Warunkiem osiągnięcia zadowalających wyników z hodowli, ważne jest również podjęcie właściwych rozwiązań systemowych, które uzależnione są od: skali i koncentracji produkcji, czy nakładów inwestycyjnych. Na świecie, w niektórych regionach hodowla trzody chlewnej jest ograniczona ze względów religijnych, jak to jest np. w islamie, czy judaizmie, gdzie występuje rygorystyczny zakaz spożywania wieprzowiny. W innych zaś regionach spożycie wieprzowiny jest ograniczone ze względu na mniejsze nią zainteresowanie, w szczególności, gdzie mięso to jest traktowane jako gorsze, aniżeli mięso wołowe.

 

Największymi producentami wieprzowiny są: Chiny, Stany Zjednoczone Ameryki, Brazylia, Niemcy oraz Polska. W Polsce hoduje się blisko 20 milionów sztuk trzody chlewnej, co stanowi o około 2 procentowym światowym udziale. Na terenie kraju obszarami charakteryzującymi się największym zainteresowaniem hodowlą trzody chlewnej są: Nizina Wielkopolska, Kujawy oraz Podlasie.

Komentarze

Brak dodanych komentarzy, bądź pierwszy i dodaj komentarz.
Pseudonim

Treść komentarza

Kod z obrazka